Praktische zaken op school
In groep 1 of 2 komt de leerkracht bij elk nieuw gezin op huisbezoek. De leerkrachten komen ook op bezoek wanneer zij dat nodig achten
Team:
Ons team stelt zich graag aan u voor:
· Directeur: Jaap Vlasblom
· Interne begeleiding: Michelle Veenendaal
· Coördinator onderbouw: Anne Schouten
· Coördinator bovenbouw: Lianne van de Vuurst
· Vakleerkracht voor bewegingsonderwijs: Kirsten Niessen
De groepsleerkrachten:
· Groep 1/2: Michelle Veenendaal
· Groep 3/4: Anne Schouten
· Groep 5/6: Lianne van de Vuurst
· Groep 7/8: Kirsten Niessen
De onderwijsassistenten:
· Onderbouw: Nikki Kleinveld
Praktische zaken:
Inrichting van de school:
Onze school heeft twee verdiepingen, bestaande uit de begane grond en de eerste verdieping. Op de begane grond bevinden zich de kleutergroep (bestaande uit een grote unit met verschillende hoeken en werkplekken en een instructieruimte) en groep 3/4 (klaslokaal bestaande uit tafels in groepjes voor de leerlingen, een computerplek en een taal en rekenhoek), met elk hun eigen toiletten en kapstokken. Ook bevinden zich hier het speellokaal en de kantine voor de leerkrachten. Op de eerste verdieping bevinden zich de groepen 5/6 en 7/8 (bestaande uit een grote unit met verschillende hoeken en werkplekken en twee instructieruimtes). Ook bevindt zich hier het kantoor.
Omdat wij een kleine school zijn, werken wij met combinatiegroepen. Iedere groep bestaat uit zo’n 20 tot 25 leerlingen, die onder de verantwoording vallen van de desbetreffende groepsleerkracht. Voor zowel de onderbouw als voor de bovenbouw hebben wij een onderwijsassistent in dienst. Zij helpen de leerkrachten daar waar nodig, zodat iedere leerling tot zijn recht kan komen.
Continurooster
Wij werken op onze school met een continurooster. Dat betekent dat de leerlingen tussen de middag op school eten en de schooldag om 14.15 uur afgelopen is. Denk er dus aan om uw kind niet alleen eten en drinken mee te geven voor de kleine pauze, maar ook een boterham voor tussen de middag.
De leerkrachten blijven wel tot 17.00 uur aanwezig op school voor eventuele oudergesprekken en besprekingen.
De dag ziet er als volgt uit:
|
Tijd |
Activiteiten |
Inloop |
08.30 – 08.45 |
Tijdens de inloop mogen de ouders ook mee naar binnen. De leerlingen mogen een spelletje pakken uit de kast en die samen met elkaar of met de ouders spelen. Om 08.40 uur zal er een leerling met een belletje door de onderbouw/bovenbouw heen lopen, zodat de leerlingen weten dan het tijd is om op te ruimen en op hun plek te gaan zitten in de klas. |
Dagopening |
08.45 – 09.15 |
Drie keer in de week wordt er in iedere klas een Bijbelverhaal verteld uit Startpunt. We bidden daarna met de leerlingen, waarbij de twee hulpjes van die dag vooraan mogen staan en ook hun gebed uit mogen spreken. Dan zingen we de psalm van de week en nog een aantal godsdienstige liederen. Ook krijgen de leerlingen één keer in de week een verwerking die hoort bij de verhalen van die week. |
Blok 1 |
09.15 – 10.15 |
Tijdens blok 1 krijgen de leerlingen taal. Hiervoor hebben wij voor groep 3 de methode ‘Veilig leren lezen’ en vanaf groep 4 de methode ‘Taal Actief’. Na de taalles krijgen de leerlingen schrijven. |
Pauze |
10.15 – 10.45 |
Het eerste kwartier is bedoeld om te eten en te drinken. Tijdens het eten en drinken leest de leerkracht voor. Daarna gaan de leerlingen naar buiten tot de pauze voorbij is. |
Blok 2 |
10.45 – 11.45 |
Tijdens blok 2 krijgen de leerlingen rekenen. Dit wordt gegeven via de methode ‘Alles Telt’. |
Pauze |
11.45 – 12.30 |
Het eerste kwartier van deze pauze is weer bedoeld om te eten en te drinken. Tijdens het eten en drinken leest de leerkracht weer voor. Hierna gaan de leerlingen naar buiten tot de pauze is afgelopen. |
Blok 3 |
12.30 – 13.15 |
Van 12.30 tot 12.45 gaan de leerlingen zelfstandig lezen. Iedere week mogen zij een boek uitkiezen uit de klas en deze lezen zij dan tijdens dit kwartier. Op de donderdagen is het duolezen, dat houdt in dat de leerlingen in groepjes van twee gaan lezen en dus aan elkaar om de beurt voorlezen. De activiteit die hierop volgt is voor iedere groep anders. Activiteiten die hier en in blok 4 gepland kunnen worden zijn: Aardrijkskunde, Geschiedenis, Engels, Muziek, Gym, Biologie, Verkeer en Beeldende Vorming, dit is afhankelijk van de groep. Eén dag in de week is het keuzedag. Er zijn verschillende hoeken die zijn aangepast aan het thema van die periode, waarin opdrachten liggen die de leerlingen kunnen doen. Op die dag mogen de leerlingen zelf kiezen wat zij die middag in blok 3 en blok 4 gaan doen. Tijdens de wisseling loopt er een leerling met een belletje door de onderbouw/bovenbouw, zodat de leerlingen weten dat het tijd is om naar de volgende hoek te gaan. |
Blok 4 |
13.15 – 14.00 |
Zie blok 3. |
Dagafsluiting |
14.00 – 14.15 |
Er zal weer een leerling met een belletje door de onderbouw/bovenbouw heen lopen, zodat de leerlingen weten dat ze de hoek op moeten ruimen en daarna hun jas en tas mogen pakken en weer op hun plek gaan zitten. De leerlingen krijgen dan de tijd om samen met de leerkracht de dag te evalueren. Voordat de leerlingen naar buiten gaan eindigen we de dag nog met een gebed. |
* Voor de kleuters geldt een afwijkend rooster. Zij zullen tijdens blok 1 en 2 een keer naar buiten gaan en een speelwerkles hebben.
Ziekte en verlof
Wilt u op het moment dat uw kind ziek is dus niet op school aanwezig zal zijn, dit doorgeven aan de desbetreffende leerkracht?
Voor het aanvragen van verlof kunt u een verlofbriefje halen bij de groepsleerkracht van uw kind en deze ingevuld inleveren bij de directie. Zij zullen dan beslissen of dit verlof mogelijk is of niet.
Fruitdag
Donderdag is fruitdag op onze school. We vragen u vriendelijk om uw kind dan fruit of een gezonde versnapering mee te geven als consumptie in de ochtendpauze!
Schoolmelk
Op school stellen we de kinderen in de gelegenheid om op school melk te drinken. Er kan een keuze gemaakt worden uit: halfvolle melk, volle melk, drinkyoghurt of chocolademelk. Als u hiervan gebruik wilt maken kunt u op school een aanmeldingsformulier vragen. Natuurlijk kunt u uw kind ook zelf iets meegeven naar school.
Hoofdluisbeleid
Hoofdluis is een regelmatig terugkerend probleem. Op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen kan deze besmetting gemakkelijk van de een naar de ander overgebracht worden. De school is ongewild zo’n plaats. Wij zijn van mening dat zowel school als ouders samen verantwoordelijkheid dragen voor de bestrijding van hoofdluis. Het is de verantwoordelijkheid van de school een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, waardoor de verspreiding van hoofdluis zoveel mogelijk worden beperkt. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om de kinderen te controleren op hoofdluis en indien nodig te behandelen. De school heeft daarom een hoofdluisprotocol dat uitgevoerd wordt. Zes maal per jaar, direct na de schoolvakantie, worden alle leerlingen op school gecontroleerd op hoofdluis. Wanneer er hoofdluis bij een kind geconstateerd wordt, zal dit niet aan het kind zelf medegedeeld worden, maar zal de contactpersoon van de school of de leerkracht van het kind telefonisch contact met de ouders opnemen.
Zending/ontwikkelingshulp
Op maandagmorgen is het een goede gewoonte dat de kinderen geld meebrengen voor de zending/ontwikkelingshulp. Drie keer in het jaar wordt er een ontwikkelingsproject gekozen waarvoor we gaan sparen. We hopen dat deze vorm van hulp aan onze naaste ook u aanspreekt en dat u er mede op let, dat uw kinderen wekelijks hun bijdrage meenemen. Van harte aanbevolen!
Trakteren
Het is ook op school een feest wanneer uw kind jarig is. Om dat goed te vieren mag uw kind op school trakteren. Het is prettig een traktatie mee te geven die, naast lekker, ook goed voor de tanden is. Het gaat hierbij niet om de hoeveelheid, maar om gezellig met je klasgenootjes je verjaardag te vieren. Het personeel hoeft beslist niet iets “aparts”. Het hapt graag gewoon met de kinderen mee.
Gebruik van de koelkast op school om een traktatie te bewaren is ook toegestaan.
Meenemen van speelgoed
Wilt U erop toezien dat uw kinderen niet zomaar speelgoed mee naar school nemen? Dit geldt uiteraard niet voor het aan de juf of de meester laten zien van gekregen cadeautjes op verjaardagen of andere gebeurtenissen.
Schoolfotograaf
De fotograaf komt 1x per jaar naar onze school om foto’s te maken. Ieder jaar wordt er een groepsfoto gemaakt en om het jaar individuele foto’s van de kinderen.
Verkeersexamen
In groep 7 doen de kinderen mee aan het landelijke verkeersexamen. Dit bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte, waarbij ze een route door het dorp fietsen. Als beide gedeeltes succesvol zijn volbracht volgt de officiële uitreiking van de diploma’s.
Avondvierdaagse
Vanaf groep 3 kunnen de leerlingen deelnemen aan de avondvierdaagse. Deze wordt ieder jaar georganiseerd en op de laatste dag zal er een uitreiking zijn met medailles. Voor de kleutergroepen wordt een aparte ochtendvierdaagse georganiseerd rondom de school.
Christelijke feestdagen
Ieder jaar wordt er het kerstfeest en paasfeest gevierd. De boven- en onderbouw organiseren hun eigen viering, waarbij de ouders van harte uitgenodigd zijn. Voor de onderbouw zullen de vieringen gewoon in de school gevierd worden. Voor de bovenbouw zullen ze in de kerk gevierd worden.
Schoolreisjes
De groepen 1 en 2 maken om het jaar een reisje naar een bestemming in de regio. In het andere jaar is er een activiteit op school. De leerlingen van de groepen 3-7 zoeken het wat verder op en gaan vaak met een bus. Dit uitje duurt vaak een hele dag. Groep 8 gaat op schoolkamp. We proberen tijdens deze reizen het aangename met het nuttige te verenigen en houden daar ook rekening mee met het opstellen van het programma
Logopedie
De kinderen van groep 2 worden logopedisch, op verzoek van de leerkracht, gescreend door een logopedist. Op verwijzing van een (huis)arts kan een kind logopedische hulp krijgen.
Schoolarts
Ieder kind wordt in groep 2 en in groep 7 onderzocht door de schoolarts. In groep 2 krijgt het kind een algemeen gezondheidsonderzoek. Deze wordt uitgevoerd door de jeugdarts en de assistente. Ook wordt de ouders verzocht een vragenlijst in te vullen. In de loop van het schooljaar neemt de logopedist een test af. In groep 7 krijgt het kind een kort onderzoek door de jeugdverpleegkundige. De ouders krijgen een vragenlijst mee over de gezondheid en het functioneren van hun kind. Als er tijdens het onderzoek afwijkingen bij uw kind worden gevonden, of wanneer de ingevulde vragenlijst daartoe aanleiding geeft, zal de jeugdverpleegkundige contact met u opnemen.
In principe worden de kinderen in de overige groepen niet onderzocht. Wilt u een extra onderzoek voor uw kind, dan kunt u contact met ons opnemen.
Buitenschoolse opvang
Naast de school staat een buitenschoolse opvang, waar de kinderen van de school terecht kunnen na schooltijd in het geval dit nodig is. Wilt u de dagen doorgeven dat uw kind gebruik maakt van de BSO?
Hulp van ouders
Het is bijna niet meer voor te stellen dat een basisschool goed kan draaien zonder de hulp van ouders. Gelukkig is het ieder jaar weer gelukt bereidwillige ouders te vinden. Ook hier geldt: vele handen maken licht werk. We doen dan ook een dringend beroep op u om waar mogelijk mee te helpen. Wij kunnen uw hulp zeer goed gebruiken bij o.a.:
- handenarbeidouders: Hulp bij het handenarbeid in diverse groepen en m.n. bij crea-uur.
- “handige” ouders: Zij kunnen ons helpen bij het repareren of vervaardigen van het schoolmateriaal. Ouders die poppenkleren willen wassen en/of repareren.
- “activiteiten” ouders: Hulp bij schoolreizen of excursies. Meelopen met de avondvierdaagse. Helpen op de sportdag.
U ziet, zo zijn er nogal wat zaken waarbij hulp nodig is. Geeft u zich s.v.p. op bij de groepsleerkracht.
Sportdag
Aan het eind van het schooljaar wordt er in samenwerking met de andere scholen een sportdag georganiseerd. De groepen 1 en 2 houden hun sport- en speldag rondom de school, terwijl de andere groepen zich naar het sportveld begeven om daar volgens het zgn. circuitmodel de diverse onderdelen af te werken.
Huisbezoek
In groep 1 of 2 komt de leerkracht bij elk nieuw gezin op huisbezoek. De leerkrachten komen ook op bezoek wanneer zij dat nodig achten
Maak jouw eigen website met JouwWeb