Persoonlijke pagina van Kirsten Niessen

Wie ben ik

Curriculum Vitae

Personalia

Naam: Niessen
Voornaam: Kirsten
Adres:   Karveel 52
3904 SP Veenendaal
Tel. Nr. : 0613763510
Email: kirstenniessen184@hotmail.com
Burg. Staat: Samenwonend
Geb. datum: 29-08-1989
Hobby’s: Wielrennen, reizen, lezen, schilderen en films.

Opleidingen

2002-2006 Havo, Christelijk Lyceum Veenendaal
2006-2008 VWO, Christelijk Lyceum Veenendaal
2009-2010 Algemene Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht
2010 Pabo VWO-route,Christelijke Hogeschool Ede
2012 Pabo Deeltijd, Christelijke Hogeschool Ede

Stages

2010 Basisschool de Airborne school Renkum groep 7
2011 Basisschool de Airborne school Renkum groep 1-22011 Technodiscovery Ede
2011 Basisschool Montessorischool Aan de Basis Veenendaal groep 1-2
2012 Basisschool Montessorischool Aan de Basis Veenendaal groep 6-7-8
2013  Interne Begeleiding Montessorischool Aan de Basis Veenendaal

Werkervaring

2005  Winkelmedewerkster, Vero Moda Veenendaal
2006  t/m 2008  Hostesse, Verzorgingshuis de kleine Meent Renswoude
2009 Bediening Residence Rhenen
2009 t/m 2010 Administratief medewerkster, uitzendbureau Katapolska Veenendaal

Huidige baan:
Vanaf 2011 Winkelmedewerkster, sportfietsen speciaalzaak DallaCollina Cycling  Amerongen

Onderwijskundige visie

Juf ben je misschien chagrijnig?

Kinderen zijn puur en eerlijk. Ze leren snel en vooral het liefst heel veel! Het mooie is, als je veel kinderen om je heen hebt, leer je ook weer veel over jezelf, kinderen sparen je niet ze zijn eerlijk tegen je. Je leert dat het leven eigenlijk misschien wel het mooist is als je zo lang mogelijk met deze kinderlijke vrijheid de wereld kan bekijken. Verwondering, nieuwsgierigheid en enthousiasme zijn dingen die we misschien naarmate we volwassen worden verliezen maar die we moeten proberen te behouden.

En daarom is het onderwijzen van kinderen geen inrichtingsverkeer. Leren doe je samen. Als leerkracht zie ik mijzelf als een belangrijke schakel in het opgroeien van de leerlingen die ik in mijn klas krijg. Dit is een taak die veel verantwoordelijkheid vraagt maar daarbij lijkt het mij ook de mooiste om dag in dag uit te vervullen.

1000 en 1 onderwijsbehoeften

Klassikaal lesgeven kan je af en toe goed gebruik als introductie of om met de gehele klas over bepaalde zaken te discussiëren. Maar ik denk dat het echte leerproces plaatsvindt in kleinere groepjes of soms samen met een leerling of de leerkracht die je op weg kan helpen. Als leerkracht zul je, je lessen dus moeten differentiëren. De beginsituatie inschatten is daarbij van belang om de  rest van je les goed vorm te kunnen geven. Je leerlingen goed kennen is ook erg belangrijk. Sommige leerlingen leren het liefst alleen en op een onderzoekende manier terwijl de andere leerling het fijn vind in een groep met voorbeelden aan de slag te gaan.

Vanuit de methode werken is voor de leerkracht heel fijn om het leerproces goed te kunnen organiseren. Je weet zeker dat je alles aan bod brengt wat de leerlingen gedaan moeten hebben in de leerlijnen. Toch ben ik een groot voorstander van de combinatie tussen zowel de methode als  basis maar ook hier en daar de uistap maken naar praktijklessen, aanschouwelijk materiaal en lessen die geïnspireerd worden door de persoonlijke interesses en ervaringen van de leerlingen.

New Millenium Learners

Ook kunnen we als leerkracht er niet meer onder uit dat leerlingen anno 2013 anders leren en andere interesses hebben dan dat wij zelf tijdens onze jongen jaren op de basisschool hadden. De moderne leerling speelt thuis graag games op de PC of playstation en heeft toegang tot de hele wereld via internet op de Ipad. Ongeacht wat we van deze ontwikkeling vinden denk ik dat we als leerkracht ons bewust moeten zijn van deze digitale wereld van de jeugd en daar ons voordeel mee doen!

Pedagogische Visie

De rol(len) van de leerkracht

Als leerkracht ben je ook in zekere zin opvoeder. Je hebt een voorbeeld functie je leert je leerlingen iedere dag weer nieuwe dingen, je leid, coacht, motiveert, ondersteund en troost je leerlingen. Ik vind dat je als leerkracht daarom betrokken moet zijn met alles wat je leerlingen vertellen, doen en voelen. Je ontwikkeld een band met je leerlingen waarin duidelijk is dat jij de verantwoordelijke bent voor wat er gebeerd en hoe dat gebeurd en dat je altijd open staat voor je leerlingen.

Ruimte om te zélf te leren!

Ik houdt er niet van de autoritaire leerkracht te zijn. Het liefst leer ik samen en blijf ik op de achtergrond van het leerproces totdat er iets nieuws of lastigs opdoemt en mijn hulp nodig is. Mijn leerlingen zijn zelf aan het onderzoeken en leren niet te veel afhankelijk te zijn van mijn opdrachten of input. Ik wil ze graag meegeven dat als je iets wilt weten er heel veel verschillende manieren zijn om hier achter te komen. Probeer het zelf eens uit, of vraag een ander, misschien kun je wel een boek vinden waarin je het antwoord vind of is het ene kwestie van logisch of heel diep nadenken.

Dat je als leerkracht nooit achterover kan leunen is een feit. Dat ik mijn leerlingen graag de ruimte geef vorm te geven aan eigen leerproces wil dit ook zeker niet impliceren. Er zijn namelijk ook momenten waarop je als leerkracht weer duidelijk in de rol als leidinggevende terecht komt in bijvoorbeeld lastige leersituaties of conflicten.

Veiligheid

Een van de belangrijkste dingen in mijn klas vind ik veiligheid. Zoals ook aangehaald in het pedagogisch hoofdstuk is de piramide van Maslow belangrijk om te kennen als leerkracht. Fysieke, mentale en emotionele veiligheid zijn belangrijke voorwaarden voor kinderen om te kunnen leren. In mijn klas is iedereen gelijk en behandelen we elkaar met respect. Maar we zijn geen watjes, we komen uit voor onze mening en af en toe zal dat botsen maar dit lossen we op door er over te praten. Met pesten kom je nergens, je doet elkaar verdriet en vaak voel je, je er zelf ook helemaal niet goed bij.

Levensbeschouwelijke visie

In mijn eerste maanden van mijn leven ben ik gedoopt en ik heb altijd les gehad op Christelijke scholen. En heb daardoor veel geleerd over het Christendom. Maar van huis uit was dit meer vanuit gewoonte dan vanuit overtuiging. Ik heb ik altijd geleerd kritisch te kijken naar wat je als waarheid beschouwd en wat je belangrijk vind in je leven. Dit heeft me een eigen visie op het geloof opgeleverd waarin ik me goed voel en waarmee ik verder kan.

Je zou kunnen zeggen dat ik een Christen ben, maar dan op mijn eigen manier, ik leef naar de tien geboden en probeer altijd het goede na te streven. Ik accepteer en ben begaan met mijn naasten en met de wereld. Ik ben dankbaar voor al het goede wat me toekomt en probeer te leren van de nare dingen die je af en toe overkomen, hoe moeilijk dat soms ook is. Kort omschreven probeer ik als mens het beste uit mijzelf en anderen te halen.

De verhalen, wonderen en wijze mensen in de Bijbel zijn mooie lessen waaruit inspiratie, hoop en troost gehaald kan worden. En ik vind het heel bijzonder dat zo’n oud boek zoveel mensen over de hele wereld houvast kan bieden. Ik vind het belangrijk veel te weten over het Christendom maar ook over de Islam, Boeddhisme, Hindoeïsme en het Jodendom. Iedereen is anders of gelooft anders maar ik denk dat we uiteindelijke allemaal heel erg op elkaar lijken. Ik wil de ander graag begrijpen en vanuit de ogen van diegene naar de wereld kijken misschien kan ik hier zelf nog wel veel van leren?

God staat voor mij voor al wat goed is, liefde, vriendschap, geluk, vrede. Dat is waar ik in geloof. En ik denk dat, dat ook de essentie is van de reden waarom we hier zijn. We zijn hier om deze mooie dingen met elkaar te ervaren.

Ik vind het als leerkracht niet mijn taak om kinderen te vertellen wat ze moeten geloven en wat wel en niet waar is omdat ik daar zelf geen duidelijk antwoord op kan geven. Ik denk dat iedereen dit zelf moet ontdekken en ervaren. Het belangrijkste vind ik kinderen te leren elkaar te respecteren en voor elkaar open te staan ook al ziet de ander er anders uit of denkt diegene anders over bepaalde dingen. De maatschappij van vandaag vraagt  ook van ons tolerant te zijn en dat is dan ook wat ik mijn leerlingen mee wil geven. Ik ben er als leerkracht voor de leerling datgene wat hij of zij ontdekt samen te verklaren of in een context te plaatsen zodat het kind de wereld leert begrijpen maar ook leert dat sommige dingen heel complex zijnen dat niet alles zwart of wit is.

Kernkwaliteiten

Als leerkracht en als mens beschik ik over een aantal kernkwaliteiten die mijn gedrag vormgeven in verschillende situaties. Deze kwaliteiten zijn wat mij betreft positieve karakter eigenschappen die me helpen met anderen en het lesgeven om te gaan maar die soms ook valkuilen met zich mee brengen.

Oprecht

Ik ben oprecht in mijn affectie voor de ander maar ook in mijn meningen en standpunten. Eerlijkheid is hierbij een belangrijke factor. Eerlijk zijn over wie je bent en hoe je, je voelt zorgt voor mijn open houding wat voor veel mensen makkelijk is in de sociale interactie.

Communicatief vaardig

Praten is een van ons belangrijkste communicatie middel. Maar “praten” kan op veel manieren. Ik merk dat ik me goed kan verwoorden en vaak de goede toon kan vinden. Ik pas me aan, aan de luisteraar om ervoor te zorgen dat ik dat bereik wat ik wil bereiken met het gesprek.
Dat kan zijn iemand overtuigen maar ook overbrengen dat je om iemand geeft. Stilt zijn is soms ook fijn, die stilte moet je bij mij vaak even opzoeken vooral in lastige situaties probeer ik het op te lossen door te praten.

Relativisme

Ik kan goed relativeren, ik laat me niet snel uit het veld slaan en kan zowel in negatieve als in positieve situaties het nuchter bekijken. Een aandachtspunt is hierbij niet té nuchter te worden en daarmee zaken bagatelliseer.

Tolerant en geïnteresseerd

Interesse in de ander zorgt ervoor dat je weet wat de bezig houdt. Ik vind het belangrijk op de hoogte te zijn van de ander dit is belangrijk in de interactie. Als je blind voor de ander alleen maar vanuit jezelf leeft dan wordt het eenzijdig. Met de kennis van de ander is het ook makkelijker de ander te begrijpen en tolerant te zijn naar je omgeving. Met alle verschillende culturen in onze samenleving is tolerantie wat mij betreft essentieel.

Sensitief

Gevoeligheid voor prikkels van buiten vooral op sociaal gebied is iets wat me zowel sterkt als verzwakt. Ik voel iemands stemming goed aan maar neem deze ook gauw over.

Creatief

Nieuwe dingen bedenken, maken of ontdekken ik zie mezelf als creatief. Oplossingsgericht denken is daarbij ook een vorm van creativiteit. Ik kom snel  met oplossingen en raak niet snel ik paniek. Toch vraag ik mezelf vaak af of ik niet iets langer de tijd had moeten nemen om iets op te lossen omdat de manier die ik gekozen had niet de handigste is geweest. Het kan dus ook té snel!

Sportief

Toen ik 12 was werd ik verliefd op de racefiets en sindsdien fiets ik bijna ieder dag. Al jong reed ik ook wedstrijden en vandaag de dag rijdt ik internationale koersen in het profvrouwen peloton. Als topsporter ken je jezelf en je eigen lijf als de beste. Je traint naar doelen, probeert te pieken op het juiste moment, huilt bij teleurstellingen maar ook als je het doel hebt behaald waar je al even van hebt liggen dromen! Sport is emotie en verbind mensen, het vieren en verwerken van prestaties doe je samen.

Competenties

Uit mijn eerste stages bleek vooral op organisatorisch en didactisch gebied  ik nog veel te leren had. Ik schrok best wel even van de zwakke beoordeling en ging bij mezelf te rade wat ik hier aan kon verbeteren. Ik kwam erachter dat vooral in de onderbouw binnen een combinatiegroep waarin de verschillen erg groot zijn, ik het lastig vond klassikaal aan het werk te gaan zonder het voor de ene leerling te lastig en voor de ander niet uitdagend genoeg te maken. Dit ging in mijn tweede stage een stuk beter. De klassikale momenten reduceerde ik voor planningsmomenten en korte gesprekjes

 of liedjes. Het echte werken ging gedifferentieerd in kleine groepjes, dit was zowel beter voor de leerlingen als voor mij.

Ik ben me door de stages heen ook beter bewust geworden van de kerndoelen en leerlijnen binnen het onderwijs en kan deze steeds beter terug laten komen in de lessen. Dit is heel simpel, als je de doelen weet kun je ze ook gaan proberen te bereiken.

Ook heb ik veel geleerd over  pedagogisch handelingplannen en groepsoverzichten binnen de klas en hoe leerkrachten hiermee werken. Dit was in de eerste stage nog niet aan de orde omdat ik alle aandacht op de lessen zelf richtte.

Regels en afspraken vond ik erg lastig omdat ik in een bestaande klas kom binnenvallen. In mijn eerste stage waren de leerlingen een hele duidelijk leidende rol van de leerkracht gewend. Ik probeerde dit “na te doen” maar dat was niet mijn natuurlijke manier. De leerlingen reageerden hier ook niet goed op. In mijn tweede stage kreeg ik veel meer de ruimte hier zelf vorm aan te geven en kon ik duidelijker op mijn strepen staan zonder me naar te voelen hierover.

Ik kan goed samenwerken met de stage collega’s. Ik heb ervaren hoe fijn het is onderdeel te zijn van een leuk team en hoe belangrijk het  is leuk contact en goed advies te krijgen van collega’s

Op het gebied van reflectie op eigen ontwikkeling heb ik nooit problemen gehad. Ik vind kritiek niet leuk maar kan er wel mijn voordeel mee doen. Het geeft me een goed gevoel als ik vooruitgang boek, op de punten waar ik in mijn eerste stage nog niet zo goed scoorde, ging het de tweede stage veel beter.

Leerdoelen en uitdagingen

Vanuit de competenties zoals vermeld op het SP6 formulier en de stages heb ik nog wel een aantal leerdoelen.

Vanuit mijn stage bij de intern begeleider op mijn stageschool heb ik al veel geleerd over haar taak en  haar bezigheden. Toch wil ik met oog op de toekomstige vorm van onderwijs meer leren over de verschillende stoornissen en gedragsproblemen bij kinderen. Alleen wanneer je hier veel van weet kan je het herkennen zonder gelijk een leerling te labelen en af te schrijven.

Het lijk me ook een uitdaging om te gaan met de verschillende ouders. Ik zie hier geen problemen in ontstaan maar hoop tijdens mijn LIO hier nog meer ervaring in te krijgen.

Ook vergt de organisatie van de leeromgeving in de klas nog veel aandacht van mij dit wil ik tijdens mijn LIO nog beter onder de knie krijgen door zelfstandig voor de klas te staan en samen met de leerlingen de dagen te plannen.

Het omgaan met verschillen in de klas zowel in niveau als tempo blijft nog een uitdaging. Hier wil nog meer ervaring in opdoen en ook meemaken hoe andere leerkracht hier vorm aan geven. De les aan laten sluiten op de leefwereld  en variëren in werkvormen zijn aspecten waar ik nog meer over wil lezen en leren.

Mijn ontwikkeling

In mijn eerste opleiding Algemene Sociale Wetenschappen kwam ik erachter dat ik “de mens” en alles wat daarbij hoort heel interessant vind. Cultuur, sociologie, geschiedenis, antropologie en psychologie vind ik erg belangrijke maar vooral fantastisch interessante vakgebieden. Deze studie bezorgde me dan ook veel plezier! Wel kwam ik er achter dat ik graag een beroep wilde kiezen dat me de kans bood ook echt met mensen te werken en wat voor mensen te betekenen. Het onderwijs sprak me altijd al aan. De keuze voor het onderwijs kwam dus voort uit mijn interesse voor de mensen en vooral kinderen waarmee je gaat werken.

De academische en sociale basis zorgde ervoor dat ik op de pabo niet veel uitdagingen had maar die vooral in de stages tegenkwam.  Door wat ernstige ziektegevallen in de familie heb ik wel hier en daar wat achterstand opgelopen maar de stage als rode draad door de opleiding gaf me veel motivatie en houvast.

Als leerkracht heb ik een enorme ontwikkeling doorgemaakt zowel in kennis als in vaardigheden.

Ik heb kennis gemaakt met het Nederlandse onderwijssysteem en de vele manieren waarop dat door scholen vormgegeven wordt. Mij zul je meer vinden in de ontwikkelingsgerichte onderwijstypen dan in erg programma gerichte scholen. Daar waar ik vanuit eigen schoolervaring de leerkracht echt de leider vond en vooral klassikale lessen heb gehad kwam ik erachter dat ik mezelf als leerkracht meer als begeleider of als coach zie. Je stippelt  samen met de leerling een route uit naar je bestemming en natuurlijk weet ik al een aantal wegen naar de bestemming maar de leerling  gaat dat eerst maar eens zelf ontdekken, ik houd de leerling goed in de gaten, stimuleer en help hem of haar.

In mijn stagescholen kwam dit verschil duidelijk aan bod. Zo ging ik van een redelijk programma gerichte school stagelopen op een Montessori school.  Van deze ervaring heb ik veel geleerd. Ik ben van mening dat je uiteindelijk op de stage leert een leerkracht te worden. De praktijk ervaring doet alle theoretische kennis op zijn plek vallen.

Mijn ontwikkeling is nog lang niet klaar. In de huidige arbeidsmarkt ben je nooit uitgeleerd en zullen we naast leerkrachten ook voor altijd leerling blijven. Wanneer ik mijn diploma gehaald heb lijkt het me heel erg leuk om door te studeren. Geschiedenis is iets wat daarbij mijn voorkeur heeft. Het lijkt me ook een hele uitdaging om dit vak te gaan geven op de middelbare school. Maar dat is voor de toekomst, eerst de puntjes op i voor mij als leerkracht!

Bijlage 1 Zelfanalyseformulier van Kirsten Niessen

Taalvorming vraagt om competente leraren die

gevoelig zijn voor wat bij de kinderen leeft en wat ze al in huis hebben; van hier uit helpen zij kinderen een stap verder te komen

 

+/-

 

bewust de verschillende taaldomeinen in samenhang kunnen inzetten

 

+/-

 

observeren en observaties kunnen omzetten in interventies en plannen

 

 

+/-

 

die goede onderwerpen kunnen vinden en concrete invalshoeken daarbij

 

 

+

doeltreffend kunnen doorvragen op details

 

+/-

 

bij kleuters een gesprek kunnen voeren met een kind rondom een tekening over een ervaring, en daaruit samen met een kind een selectie maken voor het bijschrijven van de tekst

 

 

+

de werkvormen waaraan ieder kind kan meedoen bewust en doeltreffend kunnen inzetten

 

 

+

Zelfanalyseformulier kenmerken goede taal-leesleerkrachten

reflecteren constant over hun eigen manier van lesgeven en uitleggen, en zijn steeds op zoek naar vergroting van hun eigen kennis en verbetering van hun vaardigheden.

 

 

+

geven veel expliciete instructie, en werken veel in de zone van naaste ontwikkeling van kinderen.

 

+/-

 

managen hun klas zeer goed en werken veel met duidelijke gedragsregels.

-

 

 

zorgen voor uitdaging en voor betrokkenheid van de leerlingen, gebruiken hiervoor verschillende werkvormen

 

+/-

 

creëren een prettig klimaat in de klas en werken sterk ondersteunend en aanmoedigend.

 

 

+

hebben veel interactie met hun leerlingen.

 

 

+

 

besteden veel tijd aan taalontwikkeling en aan lees- en schrijfervaringen en integreren dit taalonderwijs in veel klassikale activiteiten.

 

+/-

 

observeren elk kind om te weten hoe ze elk individueel kind kunnen instrueren en motiveren.

 

+/-

 

hebben (en uiten) hoge verwachtingen van hun leerlingen en gaan ervan uit dat elk kind goed leert lezen.

 

 

+

hebben een natuurlijk respect voor leerlingen, ook voor die leerlingen op wie ze niet echt dol zijn.

 

 

 

+

Leggen verbindingen tussen verschillende basisschoolvakken, kunnen doelen aanpassen en didactische routes ontwerpen

 

+/-

 

Kunnen leerprocessen bij leerlingen optimaliseren door inzet van passende media

 

+/-